HENDRIK IDO AMBACHT 

Dementie vriendelijke gemeente.

 

Om een dementievriendelijke gemeente te worden,organiseerde het sociaal wijkteam, een voorlichtingsavond voor mensen van verschillende beroepen, die met ouderen te maken hebben. Dit kan gaan om winkelpersoneel of mensen van verschillen dienstverlenende voorzieningen. COURAGE was gevraagd om een aantal situaties in scene te zetten, waarbij niet gesingnaleerde dementie voor pijnlijke situaties zorgen. Dit zorgde voor een geanimeerde avond, die leerzaam was.

Uit de enquetes over onze bijdrage: "leerzaam en aansprekend", "Heel goed gespeeld, ik raad dit zeker aan", "Duidelijk werd hoe je wel en beter niet kunt reageren, heel goed".

 

 

 

 

 

 

 

JIJ BENT GEEN KABOUTER 

 

In samenwerking met Cultuurkust Harderwijk maken we de kindervoorstelling "Jij bent geen kabouter"

Te zien op woensdag 4 januari 2017 in Cultuurkust. Kloosterplein Harderwijk 

 

ERBIJ IN SLIEDRECHT 

Opdrachtgever: Welzijnswerk Sliedrecht.

Beter een goede buur dan een verre vriend

 

De opdracht is een theaterconcept te bedenken op locatie voor 6 woningcomplexen van woningcorporatie Tablis wonen rondom het thema eenzaamheid. Het doel is de bewoners te inspireren om eenzaamheid aan te pakken en te stimuleren tot participatie.

We maken de voorstelling "beter een goede buur, dan een verre vriend" met aansluitend opdrachten die de bezoekers verleiden tot uitwisseling en ontmoeting. 

voorstelling Erbij in Sliedrecht

 

 

 

PROEFPROJECT KAMISHIBAI ZEIST

 

proefproject Kamishibai

In opdracht van Idea Regiocultuurcentrum en Zorggroep Charim onderzoekt COURAGE momenteel of de Kamishibai ook ingezet kan worden voor dementerende ouderen.

In dit proefproject worden verhalen geschreven en illustratiemateriaal ontwikkeld specifiek voor dementerende ouderen. Met dit ondersteunende materiaal dat ook andere zintuigen prikkelt dan het louter luisteren, onderzoeken we of de aandacht langer vastgehouden kan worden en de beleving intenser kan zijn. 

 

SIGMA NIJKERK 

Sigma had de opdracht een vrijwilligersavond te organiseren voor vrijwilligers werkzaam in de zorg. COURAGE kreeg de vraag deze avond vorm te geven met theater.

In 7 scènes werden wel en wee van een vrijwilliger in beeld gebracht. Gebeurtenissen die aanleiding waren voor  een gedachtewisseling over de verschuivingen in het vrijwilligerswerk naar aanleiding van de veranderingen in de zorg. 

Staat u ook voor de opdracht een bijscholingsavond voor vrijwilligers in de zorg te gaan organiseren? Deze voorstelling kunt u boeken en dan zal de avond zeker een succes worden. Neem contact op via [email protected] 

 

THEATERWERKPLAATS HARDERWIJK

De nieuwste regie van COURAGE bij de TWP is FEEST, een toneelbewerking van Festen van Thomas Vintenberg. Een zeer speciale theaterbelevenis,  waarbij het publiek als gast aan zal zitten bij het diner, dat gehouden wordt ter ere van de 65ste verjaardag van Hein Klinkenberg. Het familiefeest loopt niet helemaal zoals gehoopt vanwege oud zeer dat niet onder tafel blijft. De voorstellingen van 18, 19 en 20 februari 2016 maakten veel indruk en kregen veel lof.

Extra voorstellingen: Inmiddels is de extra voorstelling van 8 april al uitverkocht. Op 29 september zal een tweede extra voorstelling georganiseerd worden.Ook deze is inmiddels helemaal uitverkocht. 

Festen è

 

Festen

 

 

Opdrachtgever: Humanitas Harderwijk

Training keukentafelgesprekken voor ambulante hulpverleners.

enkele quotes van deelnemers:

"Ik ga nu zelfbewuster de gesprekken in"

"De vorm waarin we oefenden was inspirerend"

"Lekker concreet"

 

Opdrachtgever J.P van den Bent Stichting 

Training keukentafelgesprekken voor ambulante hulpverleners.

De nieuwe WMO heeft tot gevolg dat iedere client opnieuw gewogen wordt. Hiervoor worden keukentafelgesprekken gevoerd door sociale wijkteams. 

De hulpverlener ondersteunt zijn client bij dit gesprek. Een moeilijke positie, omdat het gesprek met de client gevoerd wordt. Hoe kun je je het beste opstellen, hoe ben je effectief?

Courage speelt de rol van gespreksvoerder. Het voeren van deze oefengesprekken was zeer leerzaam.De deelnemers weten beter hoe zij zicht kunnen voorbereiden op de gesprekken en waar de persoonlijke valkuilen zitten. 

 

Opdrachtgever: Regio Cultuurcentrum Idea 

Vrijwilligers die al jaren wekelijks voorlezen in verzorgingshuizen merken een verschuiving in de populatie.

Steeds vaker hebben ze te maken met (licht)dementerende ouderen die moeilijker te boeien zijn. 

Het vraagt een grotere expressiviteit en voortdurend in contact staan met je luisteraars.

Courage ontwierp de workshop ' van Voorlezen naar Vertellen' Het loslaten van het vertrouwde boek en de vastliggende tekst bracht een hoop onzekerheid.

Maar uiteindelijk was iedereen verrast over de positieve reacties.

 

 

 

Opdrachtgever: Stichting jeugdtheater Harderwijk

Hoe kunnen we professioneler leren kijken en hoe kunnen we ons oordeel beter onderbouwen?

Dit waren de vragen die behandeld werden in twee workshops die COURAGE gaf aan de leden van het selectieteam.

  

 

Opdrachtgever: Bestuur Podiumspektakel Harderwijk 

18/19 en 20 juni 2015 zal op het Kloosterplein het muziektheater spektakel´Stadsgezichten´worden opgevoerd. Een grootschallig communityart project waar rond de 200 mensen bij betrokken zullen zijn.Het stuk is geschreven en gecomponeerd door Bart Oenema. De regie is in handen van Doris Goosen met assistentie van Els Hoyng. Na 2 jaar voorbereidingen zijn in september de repetities begonnen. Inmiddels staat het eerste deel in de grondverf en wordt het enthousiasme en vertrouwen steeds groter. Voor nieuws en aktuele informatie ga naar www.podiumspektakel.nl

 

Opdrachtgever Theaterwerkplaats

foto Ton Pors 

  Onlangs ging onze voorstelling Het dikke schrift in premiere Een vertelling over wat oorlog doet met kinderen. Je kunt alleen overleven door je te harden en dat doen de kinderen dan ook. De zaal was 3 keer uitverkocht  en de spelers werden beloond met een staande ovatie. Wegens de grote belangstelling spelen we een extra voorstelling op donderdag 13 november.

lokatie, Catharina Kapel Harderwijk. Reserveren via www.catharinakapel.nl 

 

Opdrachtgever: Cultuurpact Veluwe

 vertelproject senioren

GOLDEN STORY'S

Voor Cultuurpact Veluwe ontwikkelt en organiseert COURAGE in 11 gemeenten op de Veluwe een vertelproject voor senioren onder de titel Golden Story's.

Cultuurparticipatie van ouderen staat centraal met als opdracht samenwerking te stimuleren tussen organisaties voor ouderen en (amateur) kunstverenigingen.

Het project bestaat uit vier stappen: eerst spelen we onze  vertelvoorstelling Groene Zeep en Mariakaakjes, dan zijn er  twee workshops met ouderen die hun eigen levensverhaal willen vertellen en is er een  afsluitende presentatie van de verhalen. De ouderen worden hierin bijgestaan door vrijwilligers van amateur( toneel)verenigingen. De gemeenten die meedoen zijn: Elburg, Epe, Ermelo, Harderwij, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldenbroek, Putten, Scherpenzeel.

                                                   Vertellers en vrijwilligers in Hattem

 

 Voor meer informatie kunt u mailen naar: [email protected]

 Voor de speellijst klik hier.

 

Opdrachtgever: Rotary Oosterhout

Voor de seniorendag, die de rotary ieder jaar organiseert, speelden we tweemaal de voorstelling Groene Zeep en Mariakaakjes. Via onderstaande link kunt u een filmpje bekijken van Klaarwakker Producties met een korte indruk van de dag. https://vimeo.com/69471162

 

 

Opdrachtgever: 't Klooster Harderwijk

In het nieuwe seizoen 2013-2014 wordt het project 'Wilde Aardbeien"uitgebreid naar andere disciplines onder de naam Wilde Aardbeien XL

Courage zal nog assisteren bij het in de steigers zetten van het project.

 

Voorstelling Groene Zeep en Mariakaakjes

Onze voorstelling voor senioren blijkt enorm goed aan te slaan. Het is een interactieve vertelvoorsteliing waarin herinneringen worden opgehaald.

Aanvankelijk gemaakt voor het cultuurcentrum Idea in Zeist. Voor het ontwikkelen en 20 speelbeurten kreeg de Bibliotheek subsidie van Sluyterman van Loo, het SKAN fonds en stichting RCOAK.

Inmiddels is de voorstelling bijna 40 keer gespeeld. Vanwege de belangstelling blijft het stuk op het repertoire en kan ook in 2014 nog geboekt worden.

Voor de follow-up maakte COURAGE werkschriftjes die het persoonlijke leven in kaart brengen en uitnodigen tot een gesprek.Een goede start als men aandacht wil schenken aan het levensverhaal van ouderen.

voorstelling senioren

 

Voor informatie en boekingen:[email protected] 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-mail